Blok - Rijden
  1. Home >
  2. Rijden >
  3. Onderhoud

Wat moet ik doen bij onderhoud van de leaseauto?

De kosten voor reparatie en onderhoud van je leaseauto zijn opgenomen in het leasecontract. Deze worden dus door de leasemaatschappij betaald. Het is wel belangrijk dat de leasemaatschappij akkoord geeft voor het onderhoud, dus neem altijd eerst contact met hen op. Zij bepalen ook naar welke garage je kunt gaan voor onderhoud of het vervangen van de banden.

Je maakt dus afspraken met de leasemaatschappij en niet rechtstreeks met de garage. Voor het plannen van een afspraak neem je wel rechtstreeks contact op met de garage, maar dat doe je pas nadat je toestemming hebt gekregen van de leasemaatschappij. 

 

Vervangend vervoer tijdens onderhoud 

In het leasecontract staat wanneer je recht hebt op vervangend vervoer. Heeft je leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease? Dan is vervangend vervoer na 72 uur in Nederland standaard opgenomen. Dit betekent dat de kosten voor vervangend vervoer tijdens de eerste drie dagen voor eigen rekening zijn. Sommige leasemaatschappijen wijken positief af van deze regel. In de aanvullende voorwaarden en in je leasecontract staat precies wanneer je recht hebt op een vervangende auto zonder extra kosten. 

Let op! Vervangend vervoer valt niet onder de garantie. De garantie geldt voor de auto zelf en niet voor extra kosten zoals vervangend vervoer. Zelfs als je leaseauto binnen de garantieperiode gerepareerd moet worden, heb je niet automatisch recht op een vervangende auto. Controleer dus zelf goed welke afspraken hierover in je leasecontract staan. Heb je een vervangende auto nodig? Neem dan altijd eerst contact op met je leasemaatschappij om onverwachte kosten te voorkomen.

Eigen verantwoordelijkheid 

Bij een privéauto stellen veel consumenten een onderhoudsbeurt vaak nog even uit, maar met een private leaseauto moet je tijdig een afspraak maken voor onderhoud. Dit hoort bij het leasecontract en de kosten worden betaald door de leasemaatschappij. Zo blijf je veilig onderweg. Check altijd in de voorwaarden van je leasemaatschappij waar je het onderhoud mag laten uitvoeren of neem contact met ze op. 

Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de auto op tijd een onderhoudsbeurt krijgt. De auto geeft vaak zelf aan wanneer dit nodig is. Bij twijfel kun je altijd de leasemaatschappij raadplegen. Klein onderhoud, zoals het controleren van de oliepeil, bandenspanning en het wassen van de auto, moet je zelf doen. Net zoals je dat bij je eigen auto zou doen. Ook als de leasemaatschappij om de kilometerstand vraagt, ben je verplicht om deze door te geven.  

 

Toevoegen van accessoires 

Als de leasemaatschappij schriftelijk toestemming geeft, mag je accessoires toevoegen aan de leaseauto, zoals bijvoorbeeld een trekhaak. Zorg ervoor dat de accessoires aangebracht en verwijderd kunnen worden zonder schade aan de auto te veroorzaken. Vóór het inleveren van de auto moeten de accessoires weer verwijderd worden, tenzij de leasemaatschappij aangeeft dat dit niet nodig is. Voor niet-verwijderde accessoires krijg je geen vergoeding. Houd er rekening mee dat de verzekering, het onderhoud en de reparatie van accessoires voor jouw rekening zijn. 

Algemene voorwaarden