Registratie bij BKR
Tot 1 april 2022 werd een private leaseovereenkomst geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem van Stichting BKR (CKI) op basis van 65% van de som van de maandtermijnen. Nieuwe leaseovereenkomsten vanaf 1 april 2022 worden geregistreerd op basis van 100%. Meer informatie over deze wijziging vind je in het BKR-reglement.
De meeste mensen staan positief geregistreerd bij BKR. Ook een creditcard staat daarin geregistreerd. Een BKR-registratie betekent dus niet automatisch dat er betalingsproblemen zijn. Het helpt juist om te laten zien dat iemand zijn/haar betalingsverplichtingen goed nakomt en voorkomt dat consumenten verplichtingen aangaan die ze financieel niet kunnen dragen.
Een private leasecontract kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek of andere leningen. Dat kan ook positief uitpakken: als er geen betalingsachterstanden zijn, is dat vaak gunstig voor de beoordeling van een nieuwe lening.
Je kunt zelf nagaan wat er over jou geregistreerd staat bij BKR.
Controleer het leasecontract goed
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is heel belangrijk om het leasecontract goed te controleren. Check in ieder geval of de volgende zaken goed in het leasecontract staan voordat je een handtekening zet:
- Is het merk, type en de uitvoering van de auto juist omschreven?
- Klopt de brandstofsoort (benzine, diesel of elektrisch)?
- En hoe zit het met de kleur van de auto en de bekleding, en het aantal deuren?
- Controleer of de afgesproken aantal kilometers per jaar en de looptijd van het contract goed in het contract staan.
- Natuurlijk moet ook de afgesproken leaseprijs juist zijn.
Pas als alles klopt, kun je het leasecontract met een gerust hart ondertekenen.
Wanneer wordt de leaseauto geleverd?
Het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk in je nieuwe leaseauto rijden! De levertijd hangt af van de dealer of importeur van de auto. Soms kun je zelf een dealer kiezen, dit verschilt per leasemaatschappij. De levertijd kan ook variëren per merk en uitvoering. Als je bijvoorbeeld kiest voor een andere kleur of uitvoering, kan dat soms zorgen voor een snellere levering.
Geef bij je leasemaatschappij aan wanneer je de auto het liefst wilt ontvangen. Meestal krijg je een schatting van de leverdatum, maar deze kan nog wijzigen. Staat de auto op voorraad, dan kan de auto vaak snel worden geleverd. In dat geval kan het wel voorkomen dat je afstand moet doen van de 14 dagen bedenktijd.
Waarborgsom en wettelijke wijzigingen
De leasemaatschappij kan een waarborgsom vragen voordat je de leaseauto ophaalt. Deze waarborgsom bedraagt maximaal drie leasetermijnen. Als je na afloop van het leasecontract aan alle verplichtingen hebt voldaan, wordt de waarborgsom binnen 65 dagen terugbetaald.
De maandelijkse leaseprijs kan alleen veranderen door wettelijke regelingen. Jouw leasemaatschappij mag een eventuele belastingverhoging aan jou doorrekenen, zoals motorrijtuigenbelasting, btw en assurantiebelasting. De leaseprijs kan dus alleen wijzigen tijdens de leaseperiode als de overheid iets verandert.