Blok - inleveren
  1. Home >
  2. Inleveren >
  3. Schade voor inleveren

Wat moet ik doen bij schade vlak voor het inleveren?

Moet je binnenkort je leaseauto inleveren? Het is belangrijk dat eventuele schade aan de auto op tijd wordt gemeld.

Hier zijn een paar tips om alles goed af te handelen: 

  1. Meld schade zo snel mogelijk bij je leasemaatschappij, ook als je het vlak voor het einde van de leaseperiode ontdekt. Wacht niet tot het laatste moment. Schadeherstel valt binnen de leaseprijs en kan via de aangesloten hersteller worden verholpen. Ook als de leasemaatschappij ervoor kiest om de schade niet te laten herstellen, blijft de eigen bijdrage voor jou van kracht. 
  2. Was de auto voordat je deze inlevert, zodat eventuele schades goed zichtbaar zijn. Een schone auto helpt bij een zorgvuldige controle. 
  3. Bekijk samen met een medewerker de staat van de auto. Je bent niet verplicht om aanwezig te zijn bij de controle, maar het is wel aan te raden. Mocht je het achteraf niet eens zijn met de bevindingen, dan moet je kunnen bewijzen dat het innamerapport niet klopt. 
  4. Vraag om een kopie van het innamerapport. Hierin staat het resultaat van de controle. 
  5. Lever alle bijbehorende spullen in, zoals zoals accessoires, (reserve)sleutels, kentekencard en groene kaart. Als er iets ontbreekt, kan dit als schade worden gezien. Vergeet ook niet om al je persoonlijke spullen uit de auto te halen. 

Gebruiksschade 

Elke leasemaatschappij hanteert een ‘innameprotocol’. Hierin staat welke schade als normaal gebruik wordt gezien, ook wel gebruiksschade genoemd. Dit soort schade hoef je niet zelf te betalen, er geldt geen eigen bijdrage. De leasemaatschappij houdt hierbij rekening met het aantal gereden kilometers en de gebruiksduur van de auto. In het innameprotocol lees je precies welke schades als gebruiksschade worden geclassificeerd. Het innameprotocol is te vinden op de website van de leasemaatschappij.  

Zorg ervoor dat je het innameprotocol vooraf goed doorleest. Als bepaalde schade er niet in staat of niet als gebruiksschade wordt beschouwd, moet je deze wél zelf betalen of er geldt een eigen bijdrage. Zo voorkom je verrassingen.

Schadevrije jaren 


Niet elke leasemaatschappij bouwt automatisch schadevrije jaren op wanneer je privé een auto leaset. Je kunt dit navragen bij je leasemaatschappij. Zij kunnen een verklaring afgeven waarin staat of er schades zijn geweest tijdens de leaseperiode. Deze verklaring kun je gebruiken bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Het is aan de verzekeringsmaatschappij om te bepalen of de schadevrije jaren van je private leaseauto worden meegenomen.
 

Algemene voorwaarden