
- Home >
- Oriënteren
Goed om te weten als je kiest voor private lease
Denk je eraan om een private leasecontract af te sluiten? Check dan deze pagina met informatie en handige tips.
Lees verder
Kennismaken private lease
Wat is private lease en is het interessant voor jou?
Lees meerAandachtspunten
Wat zijn aandachtspunten bij het kiezen voor private lease?
Lees meerAutokeuze
Hoe kies je de juiste private leaseauto voor jou?
Lees meerUitleg maandbedrag
Welke kosten zijn opgenomen in het maandbedrag?
Lees meerBeoordeling offerte
Wat staat er in een offerte voor private lease?
Lees meer
Vind de deelnemer
die bij jou past
Zoek deelnemer
De 5 zekerheden

Eerlijke voorwaarden

Compleet
product

Bescherming tegen te hoge lasten

14 dagen
bedenktijd

Zekerheid bij klachten
Veelgestelde vragen
Private lease kan een goede keuze voor je zijn als je:
- Voorspelbare maandelijkse autokosten wilt: je betaalt een vast bedrag per maand waarin kosten zoals verzekering, onderhoud en wegenbelasting zijn inbegrepen. Alleen brandstof of laden komt daar nog bij.
- Geen grote investering wilt doen: bij private lease hoef je geen groot bedrag in één keer te betalen voor de aanschaf van een auto.
- Een betrouwbare en goed onderhouden auto belangrijk vindt: de kosten voor onderhoud is inbegrepen in het maandtarief, dus je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte hoge onderhouds- of reparatiekosten.
- Je rijgedrag kent: als je weet hoeveel kilometers je ongeveer rijdt per jaar, dan kun je een contract kiezen dat het beste bij jouw gebruik past.
Wanneer is private lease misschien minder geschikt?
Het is belangrijk om je financiële situatie goed te bekijken. Private lease is een financiële verplichting die invloed kan hebben op je leencapaciteit, bijvoorbeeld voor een hypotheek. Dus als je plannen hebt om binnen de contractperiode van het private leasecontract een huis te kopen, dan is het verstandig om je eerst goed te laten informeren over je leencapaciteit, voordat je een private leasecontract afsluit.
Het inschatten van je jaarlijkse kilometers is belangrijk om onverwachte kosten te voorkomen. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen om een goede schatting te maken:
1. Bereken je dagelijkse kilometers
Denk aan je woon-werkverkeer: hoeveel kilometer rij je op een gemiddelde werkdag heen en terug? Voeg hier eventuele ritten naar bijvoorbeeld de supermarkt, sportschool, vrienden of andere regelmatige bestemmingen aan toe.
2. Tel wekelijkse of maandelijkse ritten op
Denk aan langere ritten, zoals familiebezoeken, dagjes uit of vakanties. Houd rekening met seizoensgebonden verschillen, zoals meer vakantieritten in de zomer.
3. Kijk naar je rijhistorie
Als je een auto hebt of hebt gehad, kijk dan naar het aantal eerder gereden kilometers. Dit kan een goede indicatie geven.
4. Wees realistisch over veranderingen
Ga je binnenkort meer of minder rijden? Denk aan een nieuwe baan, verhuizing of verandering in je gezinssituatie.
Plan je langere vakanties met de auto? Vergeet die kilometers niet mee te rekenen.
5. Maak een inschatting
Vermenigvuldig je gemiddelde kilometers per week met 52 (weken in een jaar). Tel hier eventuele extra ritten bij op (bijvoorbeeld vakanties).
Tip: Kies een ruime marge
Als je twijfelt, kies dan een iets hogere kilometerbundel om onverwachte overschrijdingen en extra kosten te voorkomen. Veel autoleasemaatschappijen bieden ook mogelijkheden om de bundel tussentijds aan te passen.
Meerkilometers zijn de kilometers die je rijdt boven de afgesproken jaarlijkse kilometerbundel in je private leasecontract.
Hoe werken meerkilometers?
- Bij het afsluiten van een private leasecontract spreek je af hoeveel kilometers je per jaar mag rijden, bijvoorbeeld 10.000, 15.000 of 20.000 kilometer.
- Als je meer kilometers rijdt in een jaar, dan worden deze extra kilometers in rekening gebracht. Dit heet de meerprijs per kilometer of meerkilometerprijs.
Hoe kun je meerkilometers voorkomen?
- Kies een realistische aantal kilometers per jaar: schat je jaarlijkse kilometers goed in voordat je een contract afsluit. Zie ook bovenstaande veelgestelde vraag.
- Check tussentijds je kilometerstand: veel autoleasemaatschappijen bieden een online portaal waarin je kunt zien hoeveel kilometers je al hebt gereden.
- Pas je bundel aan: rij je veel meer kilometers dan je in je contract hebt afgesloten, check dan bij je autoleasemaatschappij naar de mogelijkheid om je kilometerbundel tussentijds te verhogen.
Wat gebeurt er als je minder kilometers rijdt?
Als je minder kilometers rijdt dan je bundel, krijg je vaak een deel van de kosten terug, afhankelijk van de voorwaarden in je contract. Dit wordt meestal berekend op basis van minderkilometers.
Ja, bij de meeste private leasecontracten is het mogelijk om winterbanden te nemen. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van de voorwaarden van de autoleasemaatschappij.
Waar moet je op letten?
- Contractvoorwaarden: controleer altijd of winterbanden in jouw leasecontract zijn inbegrepen en wat de kosten zijn.
- Verplicht in bepaalde landen: als je met de leaseauto naar het buitenland gaat, zoals Duitsland of Oostenrijk, kunnen winterbanden in de wintermaanden verplicht zijn. Zorg ervoor dat je aan de lokale regels voldoet.
Kortom: winterbanden zijn meestal mogelijk, maar controleer de details in je leasecontract of vraag je leasemaatschappij naar de mogelijkheden.